Kormusik med et særligt nærvær med VoNo – Voces Nordicae, Stockholm

14
/ Apr
Lørdag
2018

Kormusik med et særligt nærvær med VoNo – Voces Nordicae, Stockholm

Location
Viborg
Venue
Houlkær Kirke
Time
19:30
Price
100 kr. / u. 25 år 50 kr.

Denne koncert med VoNo (tidl. Voces Nordicae) tager udgangspunkt i barnet og et åbent barnesind. Musikken er en palette af klange som skiftevis er klassisk vokalmusik og musik, som gennem improvisationer, fremføres for første og sidste gang i Houlkær Kirke, hvor publikum er en del af det kreativt, skabende øjeblik.

Så smid alle forestillinger væk om en klassisk korkoncert. VoNo nedbryder skellet mellem sangerne og publikum med koreograferet tilstedeværelse i rummet som en stor del af oplevelsen. Publikum vil opleve at være lige midt i kor-klangen.

Med den danske dirigent Lone Larsen i spidsen er koret eksperimenterende og ønsker at berøre sit publikum. Dirigenten opfatter alle de yderst rutinerede sangere som selvstændige solister og betoner vigtigheden af udtrykke sig fra hjertet. Af samme grund har sangerne smidt nodeheftet og kan også derfor være mere nærværende.

Ensemblets repertoire er det klassiske a cappella iblandet traditionel folkemusik.

Program:

Heinrich Schütz
Ein kind ist uns geboren

David Lang
The Little Match Girls Passion

Ugis Praulins
The Way Children Sleep

Eriks Esenvalds
Only in Sleep

Frode Fjellheim
Eatnemen Vuelie

Dertil kommer en lang række improvisationer.

 

 

Vokalensemblet VoNo
VoNo (tidl. Voces Nordicae) er et vokalensemble fra Stockholm, som består af 12 sangere og dirigenten Lone Larsen. Ensemblet blev etableret i 1999 og tiltrækker yderst rutinerede sangere, som ønsker at finde nye udtryk inden for ensemblesang.

Udgangspunktet er det klassiske a cappella-repertoire, som forenes med traditioner inden for folkemusik og populærmusik. Og det sker med et stærkt nærvær på scenen.

Med improvisation og instrumentale indslag byder på ensemblet på et skiftende lydbillede, som giver et særligt musikalsk flow. VoNo synger al musikken udenad for at opnå den direkte kommunikation med publikum. Ensemblets bevægelser og anvendelse af rummet får tilhørerne til at opleve sig selv som en del af koncerten, og VoNo udvikler til stadighed nye modeller for kreativ medskaben og interaktion med publikum.

Lone Larsen betragter sine sangere som selvstændige solister og lægger vægt på, at skabe sandfærdig, meningsfuld musik, der kommer fra hjertet – at berøre.

I 2008 blev VoNo udpeget som årets kor af Rikskonserter, og ensemblet har gennem årene modtaget en række udmærkelser og stipendier, bl.a. for nyligt et stipendium fra Håkan Parkmans Minnesfond for ”nytænkende, respektløshed og høj musikalsk kvalitet”.

VoNo har deltaget i festivaler, konkurrecner og været på turnéer i USA, Canada, Argentina og i store dele af Europa og Rusland. I 2009 var NoVo indbudt til den arabiske verdens første korfestival nogensinde i Jordan.

VoNo’s mål for 2018 er at fortsætte udviklingen og fornyelsen af vokal scenekunst i Sverige og internationalt, hvor fundamentet er svensk og international, genre nyskrevet kormusik. NoVo vil fortsætte det musikalsk høje niveau, og ikke kun være underholdning, men også give koncerter og forestillinger, som formidler budskaber og leder til eftertanke i lang til efter, de sidste toner er sunget. VoNo’s forestillinger berører højaktuelle og almene temaer, som fremmedgørelse, udsathed, miljø og fremtid.

VoNo vil fortsætte med fordybelse i samarbejdet mellem forskellige kunstformer og undersøge, hvordan mødet mellem disse kan udvikle nyskabende scenekunst. Eksempelvis som den seneste forestilling ”Earth Call”, hvor sangerne fremstiller inuit-billedkunstneren Kristina Junzells billedkunst.

En ny del af NoNo’s arbejde bliver at formidle humanitær forskning gennem scenekunst, noget vi lægger stor vægt på i 2018.


Fotograf-Eric L. Deler

 

Lone Larsen
Aftenens dirigent og kunstneriske leder af NoVo er danske Lone Larsen, som siden 1998 har boet i Sverige. Hun fortæller om arbejdet i koret:
”Jeg holder meget af teamwork, og jeg er interesseret i at arbejde med kor som udtryksform, hvor vi tager afsæt i de enkelte sangeres individuelle, kunstneriske potentiale. Det er min ambition er at være tæt på publikum, så de bliver berørte. Jeg kan lide at eksperimentere og lære nyt, hvor jeg ikke kender facit på forhånd. VoNo er – med alles input – som et kreativt eksperimenterende værksted, og jeg befinder mig godt i den skabende proces.”

Lone er født i 1973 og vokset op på en gård i Vind – en lille by i Vestjylland, og hun er uddannet musiklærer ved Nordjysk Musikkonservatorium i Aalborg.

Hun tog sin diplomeksamen i kordirektion ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med flot modtaget diplomkoncert i 2000.

I perioden februar 2005 til februar 2007 har hun boet i New York, hvor hun blandt andet har suppleret sine studier ved Juilliard School of Music i New York, USA.

I sommeren 1999 grundlagde Lone Larsen vokalensemblet Voces Nordicae (nu VoNo).

Ved siden af den klassiske musik, har hun arbejdet med musik fra den afro-amerikanske tradition, og hun finder det er berigende at arbejde med forskellige genre. Og hendes interesse for folkemusik viser sig derfor i VoNo’s kunstneriske fremtoning. Lone har selv sunget i trioen Babwäba-sisters, og hun har været kunstnerisk leder af jazz-vokalgruppen Vocation.

I 2008-2009 var Lone Larsen korleder for Eric Ericsons Kammarkör, der har en helt central plads i svensk og internationalt musikliv. I årene som freelancer har hun arbejdet med Svenska Radiokören, DR Radiokoret, Helsingborgs Symfoniorkester og The Estonian National Male Choir, RAM.

I 2008 blev Lone Larsen udpeget til Årets Korleder af Föreningen Sveriges körledare. Over hele verden er hun yderst efterspurgt som gæstedirigent og inspirator på sine anderledes workshops.
I 2017 blev Lone Larsen professor i kordirektion, og har et professorat på Ersta Bräcke Sköndal Högskola i Stockholm, og hun har endvidere undervist på Kungliga Musikhögskolan, Stockholms Musikgymnasium och Aaron Copland School of Music i New York.


Lone Larsen