Salmekoncert med Arioso Blæserkvintet

17
/ Apr
Tirsdag
2018

Salmekoncert med Arioso Blæserkvintet

Location
Viborg
Venue
Houlkær Kirke
Time
19:30
Price
Fri entré

Ved salmekoncerten med Arioso kan man lytte til noget af det smukkeste blæsermusik, der er skrevet. Alle tre værker har udgangspunkt i melodier skrevet over salmer.

Her bliver musik af J.S. Bach, J. Haydn og Carl Nielsen. Programmet varer ca. en time og involverer publikum, idet der synges med på to af salmerne.
Medvirkende er: Ide Bylin Bundgaard, fløjte, Arco van Zon, obo, Anders Christensen, klarinet, Palle Schou, horn og Uffe Munkgaard, fagot.

Johann Sebastian Bach var ansat i lange perioder som organist og kirkemusiker, så langt hans største produktion ligger i de kirkemusikalske værker. Ved koncerten kan man opleve, hvordan Bach ud fra en simpel salmemelodi kan skabe et levende og fabulerende univers. Værket er en såkaldt orgelkoral, men arrangeret for den klassiske træblæserkvintet.

Joseph Haydn var en af de mest indflydelsesrige komponister og største kosmopolitter i 2. halvdel af 1700 tallet. Uden Haydn havde vi ikke haft en Mozart, en Beethoven eller en Brahms. Han levede i Wien, men nød stor berømmelse i London, Paris og de fleste andre steder i Europa. Han skrev et underholdende værk for blæsere, hvor 2. sats er skrevet over en salme til helgenen, St. Antonius. Johannes Brahms brugte godt 100 år senere dette stykke til sine stort anlagte “Haydn-variationer” for stort symfoniorkester.

Carl Nielsen skrev flere salmer bl. a. “Påskeblomst, hvad vil du her?” og “Min Jesus lad mit hjerte få”. Sidstnævnte melodi tog han under kærlig og humoristisk behandling i sin store blæserkvintet fra 1924. Her kommer Nielsen hele følelsesregistret igennem, fra den for ham så karakteristiske fynske bondegårdsidyl, med køer, høns og hanegal, over sollys optimisme og dystert tungsind til det religiøse. Han skrev kvintetten samtidig med symfonien “De fire Temperamenter”, og han benytter Blæserkvintetten op. 24 til at give hvert blæseinstrument sit eget temperament.