Orgelmusik fra fire århundreder med domorganist Ejner Nielsen

19
/ Mar
Torsdag
2020

Orgelmusik fra fire århundreder med domorganist Ejner Nielsen

Location
Sct. Mogens Gade 4, Viborg
Venue
Viborg Domkirke
Time
17:00

KONCEREN ER AFLYST / UDSAT

 

Denne koncert bliver én af Ejner Nielsens sidste som domorganist, da han har valgt at stoppe med udgangen af august 2020. Det har derfor været naturligt at vælge et klassisk program, som forløser domorg­lets klang på bedste måde.

Desuden har udgangspunktet været at vise, at selv de strengeste former, såsom passaglia, fuga og forskellige variationsformer kan udmønte sig i stor skønhed. J. S. Bachs mægtige »Passacaglia« er et fantastisk værk, som med sin dybde og kreativitet har inspireret mange senere komponister.

Danskfødte Diderik Buxtehude var en berømt og skattet organist og komponist i Lübeck, hvor selveste Bach besøgte ham for at suge til sig. »Præludium og fuga i F-dur« er en sand lille perle med stort udtryk. Også franske Alains »Le jardin suspendu« er en perle. Formen er en passacaglia, men tonaliteten er helt hans egen med inspiration fra gregoriansk sang og modal harmonik.

César Franck skrev, som det sidste, tre store »choraler«. Her er det den midterste i h-mol, der former sig som en række variationer over hans eget tema. Stor dynamik og hjerteskærende harmonik er karakteristisk for denne choral.

Som koncertens sidste nummer høres Mendelssohns første sats fra Orgelsonate nr. 6, som er en række variationer over salmen, kendt på dansk som »Vor Fader udi Himmerig« eller »O hjertekære Jesus Krist«.

Program:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):
Passacaglia i c-mol (BWV 582)
Diderik Buxtehude (1637 – 1707):
Præludium og fuga i F-dur (BuxWV 145)
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 – 1847):
Fra Sonate nr. 6 i d-mol (Opus 65 nr. 6) – 1 sats Tema med variationer
Jehan Alain (1911 – 1940):
Le jardin suspendu (JA71)
César Franck (1822 – 1890):
Choral nr. 2 i h-mol