Musica Ficta Copenhagen med 555 Scarlatti-sonater

22
/ Maj
Søndag
2022

Musica Ficta Copenhagen med 555 Scarlatti-sonater

Location
Sct. Mogens Gade 4, Viborg
Venue
Viborg Domkirke
Time
15:00
Price
100 kr. / u. 25 år 50 kr.

Koncert med Musica Ficta og Bjarke Mogensen – dirigent Bo Holten.

Musica Ficta møder festivalen med deres Scarlatti-projekt – med et uddrag af Domenico Scarlattis 555 sonater, som han blev så berømt for. Disse ofte vanvittigt virtuose stykker har været på både cembalister og pianisters koncertrepertoire i snart 300 år.

Og nu har Danmarks store accordeon-spiller, Bjarke Mogensen, kastet sig over disse barokke perler og spiller dem på sit eget lodrette keyboard så det klinger så autentisk som havde Scarlatti tænkt dem sådan.

Domenico Scarlatti fødtes 1685 i Napoli i en rigtig musikerfamilie: 3 af hans brødre og hans far var også komponister, – opera-komponister nemlig, for det var det man var i Napoli på den tid. I 1685 fødtes også både Händel og Bach, og vor Scarlatti, Domenico, har lidt uretfærdigt stået i skyggen af de to store tyske barok-giganter.

Men det vil Musica Ficta og Bjarke Mogensen altså gøre noget ved. Sammen har de sammensat et program med et større udsnit af de 555, men også med de bedste af Scarlattis vidunderlige vokalværker, der aldrig har fået den påskønnelse de fortjener.

Først og fremmest er der her tale om det 10-stemmige Stabat Mater, der på mageløs vis fremmaner Jesu Moders klage og sorg ved sønnens kors i et expressivt 25 min langt forløb. Men der er også Messe-satser og et herligt Te Deum for dobbeltkor. Og i alt dette akkompagneres Musica Ficta af Bjarke Mogensens accordeon.

Som vanligt vil Bo Holten fortælle om Scarlattis farverige liv og værk, bl.a. hans konkurrence-spil med Händel i Rom omkring 1710 hvor de to unge genier duellerede på cembalo og orgel. Hvad udfaldet blev… ja det kan du få at vide ved koncerterne.

MUSICA FICTA COPENHAGEN
Musica Ficta er et internationalt anerkendt vokalensemble med base i København, stiftet og ledet af dirigent og komponist Bo Holten.

Den tidlige europæiske vokalmusik er Musica Fictas speciale. Ensemblet griber tilbage til en tid, hvor kammermusikken først og fremmest blev skrevet for den menneskelige stemme – tilbage til polyfoniens og de fem-, seks-, ja helt op til ti-stemmige madrigalers tidsalder. Det er ikke kormusik, men kammermusik, hvor stemmerne mødes som selvstændige solostemmer.

Musica Fictas signatur er den fleksible, virtuose ensemblesang.

Middelalder, renæssance og tidlig barok er et rigt reservoir af kendte såvel som mindre kendte, fremragende komponister. Navne som bl.a. Orlandus Lassus, Luca Marenzio, Carlo Gesualdo, Claudio Monteverdi er tilbagevendende på Musica Fictas repertoire. Dette musikalske landskab har for en stor del været uudforsket, og Musica Fictas dybdegående arbejde har gjort ensemblet til pioner inden for tidlig musik. Anerkendelsen på feltet betyder, at Musica Ficta også turnerer internationalt – ofte i Tyskland og Italien.

Musica Ficta søger altid en forståelse af musikken i den historiske sammenhæng og at fastholde et musikhistorisk tema. Således er hver koncert en rejse ind i en tid, en epoke eller en kunstner- personlighed. Formidlingen af den kultur- og musikhistoriske kontekst varetages med lune af ensemblets dirigent Bo Holten som en integreret del af koncerterne.

BO HOLTEN
Bo Holten er anerkendt både som dirigent og komponist. I 1979 stiftede han Ars Nova, som han dirigerede frem til 1996. Herefter stiftede han Musica Ficta, som han har dirigeret lige siden.

Bo Holten har været internationalt virksom som kordirigent ved bl.a. BBC Singers, det Svenske Radiokor, Nederlands Kamerkoor, det Flamske Radiokor og National Choir of Ireland.

Gennem de sidste 30 år har Bo Holten været en drivende kraft i den internationale bevægelse for tidlig musik. Hans arbejde med vokalpolyfoni har været banebrydende på dette område i Norden, og har han bragt mange polyfone mesterværker til førsteopførelser i moderne tid.

Som orkesterdirigent har Bo Holten arbejdet med en lang række ensembler og orkestre i Skandinavien og i udlandet, ofte med oratorier, tidlig og ny musik. Han arbejder regelmæssigt med de danske symfoniorkestre, og hans to indspilninger med musik af Frederick Delius med Aarhus Symfoniorkester fik begge to en fornem international modtagelse (bl.a. “Editors Choice” i Grammophone og “Record of the month” i Classical CD). I årenes løb har han dirigeret mere end 175 uropførelser af orkester- og korværker.

Bo Holten har beklædt en lang række tillidsposter i musiklivet: Medlem af Statens Musikråd 1979-83, formand for tonekunstudvalget i Statens Kunstfond, medlem af Kulturministeriets produktionspulje og formand for “Forum for tidlig musik”.

BJARKE MOGENSEN
Accordeonisten Bjarke Mogensen har, siden han som 13-årig debuterede som solist med Münchner Symfonikerne, markeret sig som en af Danmarks fremtrædende solister med solokoncerter i berømte koncertsale fra Carnegie Hall, USA til Kreml i Rusland. En alsidig musiker, hvis udtrykspalet spænder vidt helt fra egne kompositioner til barok, folkemusik og avantgarde.

Bjarke Mogensen har indspillet en lang række anmelderroste cd’er med solo og kammermusik samt koncerter for accordeon og symfoniorkester. Han har, ikke mindst gennem sit samarbejde med komponister i ind og udland, inspireret til en betydelig udvikling i sit instruments repertoire og udtryksmuligheder inden for stort set alle musikalske genrer.

Oplev på Youtube Bjarke spille Scarlattis K450: KLIK HER