Uropførelse ved festival-gudstjeneste med Viborg Domkirkes kor

29
/ Maj
Søndag
2022

Uropførelse ved festival-gudstjeneste med Viborg Domkirkes kor

Location
Sct. Mogens Gade 4, Viborg
Venue
Viborg Domkirke
Time
10:00

Det er blevet en fast tradition, at der til denne festgudstjeneste under festivalen bliver uropført ny kirkemusik.

Denne gang er det den københavnsk/islandske komponist Stefan Arason, der har komponeret et introitus for ligestemmigt kor, blandet kor og orgel. Værket er baseret på teksten fra den gamle katolske taksigelseshymne ’Te Deum’ (’Dig, Gud lovpriser vi’). Den er blev oversat til tysk af Luther i 1529 og kan også findes på dansk i forskellige frie gendigtninger i vores nuværende salmebog. Til den oprindelige hymne knytter der sig en gregoriansk melodi, men den forholder Stefan Arason sig ikke til i dette ’Te Deum’, hvor alle toner er nykomponerede.

Stefan Arason er uddannet som komponist fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, og hans musik er lyrisk, men stramt komponeret og nordisk klingende. Han har skrevet værker for forskellige besætninger, men har i de seneste år især fokuseret på kormusikken. Han har blandt andet skrevet musik til DR Pigekoret ved flere lejligheder.

Uropførelsen lægges i hænderne på Viborg Domkirkes Ungdomskor og Viborg Domkantori samt organisterne Jette Haslund Birch og Morten Ladehoff. Det er en stor tilfredsstillelse for kirkens kor og organister at skulle omsætte de helt nye satser til klingende virkelighed. Samtidig er Folkekirken blevet beriget med ny, vedkommende og velklingende musik.

Ved gudstjenesten medvirker desuden bis­kop Henrik Stubkjær som liturg.