Bach på svensk med Gunnar Idenstam og Lisa Rydberg

21
/ Maj
Lørdag
2022

Bach på svensk med Gunnar Idenstam og Lisa Rydberg

Location
Vinkelvej 16, Viborg
Venue
Asmild Kirke
Time
19:30
Price
100 kr. / u. 25 år 50 kr.

J.S. Bachs musik findes i utallige versioner, og han har inspi­reret både rockmusik, gospel og jazz. Hans musik har også inspireret til koncerten »Bach på svenska«. Her oplever vi et lysende eksem­pel på, hvordan Bachs musik kan være mere frisk og levende end nogensinde, når den håndteres af kreative musikere som Lisa Rydberg og Gunnar Idenstam. Samtidig er deres fremførelse en påmindelse om, at Bach kom fra en improvisationskultur med stærke rødder i dansemusik.

Med deres musik i »Bach på svenska« stiller Lisa Rydberg, violin og Gunnar Idenstam, harmonium spørgsmålet: Hvad var der sket, hvis Bach havde besøgt Sverige og var blevet inspireret af den svenske folkemusik? Hvordan ville det have lydt?

Bachs musiksprog har som nævnt inspireret mange andre genrer foruden den klassiske. Jo flere Bach-versioner, jo flere musiklyttere bliver opmærksomme på ham, mener Idenstam og Rydberg. Resultatet er for deres vedkommende en ny, gammel og så alligevel en helt naturlig Bach, som man aldrig tidligere har hørt. Altså en utraditionel koncert med kendte temaer i en anderledes fortolkning.

De to musikere er rundet af svensk spillemandstradition og har begge en klassisk musikuddannelse i bagagen.

Lisa Rydberg er barokviolinist, og som den første i Sverige har hun kombineret uddan­nelsen i klassisk musik og folkemusik. Sammen med Lisa Långbacka danner hun duoen LISAS, hvis debutalbum af kritikere blev vurderet til at blive et af århundredets vigtigste folkemusikudgivelser.

Gunnar Idenstam er uddannet organist i Sverige og Frankrig og har siden 1986 haft en forrygende international karriere som en stærkt individualistisk koncertorganist med speciale i improvisation.

Idenstam kan i øvrigt opleves ved en orgelkoncert den 23. maj i Søndermarkskirken.

 

Hør og se uddrag af koncerten KLIK HER