Optakts-arrangementer i Bjerringbro, Karup, Vroue, Stoholm, Rødding, Skals, Almind og Ørum

11 Mar 2020 Onsdag
-
12 Mar 2020 Torsdag

Optakts-arrangementer i Bjerringbro, Karup, Vroue, Stoholm, Rødding, Skals, Almind og Ørum

Price
Fri entré

Med otte optakts-arrangementer i ugen op til festivalen breder festivalen sig ud i store dele af Viborg Kommune. Kirkekoncerter i seks kirker og musikgudstjenester i to.

 

Søndag den 8. marts kl. 16.00
Bjerringbro Kirke
Filharmonisk Kor, Aalborg

Der er lagt op til et varieret og festligt koncertprogram, når Filharmonisk Kor synger musik af de vokale mestre Schütz, Mendelssohn og Brahms.

Af nordiske romantikere kan høres værker af Lange-Müller, Stenhammar og Hugo Alfvén, og blandt nulevende komponister er den spanske Javier Busto og vor egen Per Drud Nielsen.

2020 er et markant år for fejringen af 250 året for Beethovens fødsel – så det kommer ikke gå upåagtet hen – og desuden markeres 100-året for Sønderjyllands genforening, med et arrangement af Henrik Pontoppidans digt til denne lejlighed »Det lyder som et eventyr«.

Filharmonisk Kor er et koncertkor med ca. 60 korsangere. Korets væsentligste opgaver er medvirken ved Aalborg Symfoniorkester’s opførelser af kor- og orkesterværker. Tilknytningen til det professionelle orkester er ensbetydende med store krav til korets sangere – og store oplevelser.

Korets dirigent er kantor ved Budolfi Kirke, Margrethe Thestrup Østergaard.

 

Søndag den 8. marts kl. 19.00
Karup Kirke
Rytmisk musikgudstjeneste
med Sødal Happy Singers

Musikgudstjenesten i Karup kirke bliver med det rytmiske kor Sødal Happy Singers sammen med Karup Sangkor. Begge er under ledelse af Karup Kirkes organist Anders Hjorth Nielsen. Liturg er sognepræst Ingrid Elgaard. Gudstjenesten bliver en vekslen mellem læsning/fortælling, fællessang og korsang.

Sødal Happy Singers er et rytmisk kor fra Rødding. Koret består af ca. 45 sangglade kvinder, som synger pop og gospel. De vil til musikgudstjenesten give numre fra deres eget repertoire samt synge sammen med Karup Sangkor og menigheden.

Karup Sangkor er for alle, det kan lide at synge sammen, og der er ingen krav til nodekendskab eller erfaring. Så alle, der har lyst til at synge med denne dag, kan sende en mail til: Karup.Organist@gmail.com – så får man i ugen op til musikgudstjenesten tilsendt sangene og salmerne, så man kan øve sig lidt hjemmefra.

 

Søndag den 8. marts kl. 19.00
Vroue Kirke
Koncert med orgel, obo, sopran og alt

Det bliver en koncert med et ganske af­vekslende program med gammel musik – nyere musik – kendt musik – og lidt ukendt musik.

Musik af J.S. Bach, Johan Ludwig Krebs, W.A. Mozart, Mendelssohn Bartholdy, Heinrich Schütz, Vaughan Williams og Antonio Vivaldi. Der bliver to-stemmig sang – orgel alene – orgel og sang – orgel og obo – orgel, obo og sang – fællessang.

Medvirkende er oboist Henrik Husum, altsanger Kamma Bidstrup, sopran Lisa Henriksen samt Vroue Kirkes organist Ellen Poulsen.

Ellen Poulsen har ud over sit arbejde som organist haft koncertvirksomhed som orgelsolist, akkompagnatør og kordirigent. Henrik Husum var i en lang årrække medlem af Det Jyske Ensemble og nu fast medlem af Aarhus Bach-Selskab samt Århus Sinfonietta. Kamma Bidstrup har været ansat i Den Jyske Operas kor og driver en omfattende koncertvirksomhed specielt inden for kirke- og liedrepertoiret både som solist og som korsanger ved større oratorier og messer. Lisa Henriksen er uddannet kirkesanger fra Vestervig Kirkemusikskole og har fungeret som sådan de seneste 20 år.

 
Ellen Pouelsen, organist


Henrik Husum, oboist


Kamme Bidstrup, mezzosopran

 

Tirsdag den 10. marts kl. 19.30
Stoholm Kirke
Vidunderlig musik – fra tidlig barok til det 21. århundrede

I koncerten føres vi smukt klingende gennem forskellige tidsperioder. Koncerten bliver en lovprisning af Herren og skønhedens skaber. Man vil opleve den gængse sammensætning med stemmer og orgel, men også den mere sjældne symbiose mellem stemmer, saxofon og orgel.

De medvirkende er den estisk-schweitziske sopran Eve Kopli Scheiber, saxofonisten Trine Jensen-Gadegaard, og organist ved Stoholm Kirke Rita Rózko.

Rita Rozko – orgel
Rita været organist i Stoholm og Kobberup Kirker i 25 år. Hun har, siden hun var lille, været fascineret af kombinationen mellem kirkens arkitektoniske skønhed og musikken fra orglet.

Trine Jensen Gadegaard – saxofon
Trine Jensen Gadegaards virke er præget af at musik gør hende glad i låget, så den glæde ved at spille et instrument og spille sammen med andre, deler hun gerne med andre. Det gør hun som underviser og som udøvende musiker i en række forskellige orkester-konstellationer. Hendes vision er, at det er lige meget, hvem du er. Du behøver ikke have musik tæt inde på livet. Det skal hun nok sørge for, at du får.
Trine er uddannet saxofonist fra det Fynske Musikkonservatorium og Conservatoire Royal de Bruxelles og Conservatorium van Amsterdam. Hun deler sin tid mellem undervisning på klarinet og saxofon, og som musiker og dirigent for flere orkestre.

Eve Kopli Scheiber sopran
Er sopran fra Estland – uddannet i Sweitz og med speciale i musik fra renaissancen og middelalderen. Men hendes repertoire rummer også barok, klassisk og moderne musik. Hun har virkelig brilliant stemme, og hendes fortolkninger af musikken opleves naturlige og nede på jorden.
Eve optræder på internationale festivaler, og ved siden af at være solist er hun medlem af flere ensembler som Ensemble Corund, Ensemble La Morra og Ensemble Peregrina (Sweitz), samt Ensemble Heinavanker og Ensemble Vox Clamantis (Estland). Hun har desuden indspillet adskillige cd-plader.

 

Tirsdag den 10. marts kl. 19.00
Rødding Kirke
»Missa Rotna« – iørefaldende musik
med Kulturrøddernes Kor

Kulturrøddernes Kor synger korværket »Missa Rotna«, komponeret af Bent Peder Holbech i 1978. Teksterne til værket er på latin og er taget fra den latinske messe, men musikalsk ligger det op af en jazz/rock-tradition.

Værket har 5 satser: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus og Agnus Dei. Teksterne er på latin og er taget fra den latinske messe, men musikalsk ligger værket op af en jazz/rock – tradition. Musikken er iørefaldende og let tilgængelig og en forfriskende anderledes måde at formidle de gamle tekster på.

Kulturrøddernes kor har base i Rødding og er et blandet voksenkor med 40 sangere fra hele Viborgegnen. Det har eksisteret i 20 år og ledes af Grethe Kvistgaard. Korets repertoire er bredt, og koret optræder i mange forskellige sammenhænge i løbet af året.

Koret dirigeres af Grethe Kvistgaard, og aftenens solister bliver Helle Skov, sopran og Poul Engholm, baryton, Karin Antonsen akkompagnerer på klaver og Peder Toftgaard spiller bas.

 

Onsdag den 11. marts kl. 19.00
Skals Kirke
Imødekommende musik
med solosang og voksenkor


Morten Andersen Krogh


Skals Kirkes sognekor


Organist Karin Bitch Antonsen

Denne koncert er præget af imødekommende musik til fastetiden og det tidlige forår – her præsenteret af tenor Morten Andersen Krogh, Skals Kirkes Voksenkor og kirkens organist og korleder Karin Bitsch Antonsen.

Morten Krogh synger smukke sange om forår og kærlighed sat i forunderlig fin musik af blandt andet Edward Grieg. Morten er uddannet i klassisk sang. Han er medlem af Vokalensemblet Concert Clemens og sanglærer for korene i Viborg Domkirke, hvor han ofte optræder som solist.

Skals Kirkes Voksenkor præsenterer nyere salmer med poetisk, teologisk og musikalsk kvalitet til fastetiden fra samlingen “100 salmer”. Koret synger også nye årstidssange med vedkommende tekster med iørefaldende musik af Erling Lindgren og Zenobia.

Karin Bitsch Antonsen akkompagnerer på orgel, klaver og harmonika, og traditionen tro er der også fællessang på programmet.

Ved koncerten samles der ind til kirkens nye orgel.

 

Torsdag den 12. marts kl. 19.30
Almind Kirke
»Livsmessen« – musikgudstjeneste med folkemusik

AFLYST

Denne musikgudstjeneste indehohlder en opførelse af »Livsmessen«, en dansk folkemusikmesse, der blev skrevet i forbindelse med Kirkedagene 2019. Det er en helt ny og anderledes messe om livet fra fødsel til død.

Den har tekster af forfatter Iben Krogsdal og musik af den prisbelønnede dansk-svenske folkemusiktrio Trio Mio, der medvirker ved gudstjenesten sammen med Viborg Kammerkor med Maja Simonsen som dirigent. Liturg: Inge Mader.

Trio Mio spiller musik med ønsket om at fylde den danske og svenske musiktradition med nyt liv, med en traditionel og samtidig moderne lyd. En afslappet og kreativ omgang med folkemusiktraditionen.

»Livsmessen« gentages i Houlkær Kirke den 22. marts.

 

Torsdag den 12. marts kl. 19.30
Ørum Kirke
Forårskoncert med Midtjysk Kammerkor
 

Midtjysk Kammerkor fylder aftenen med hovedsageligt nordiske toner med musik af nyere moderne komponister som Ola Gjeilo, Trond Kverno, Martin Åsander og Knut Nystedt. Hertil kommer skønne musikstykker af internationale klassikere som Felix Mendelssohn-Bartholdy og Giovanni Palestrina.

Endelig vil publikum, nu da koncerten finder sted tæt på foråret, kunne nyde lærkernes komme, når koret synger »Velkommen lærkelil« og »Det er lærkernes tid« – begge arrangeret af korets grundlægger, komponist og dirigent Søren Birch.

Midtjysk Kammerkor består af 20 sangere, der dyrker klassisk kormusik på højt niveau med smuk lyd og stor klang.

Denne aften i Ørum Kirke dirigeres koret af Amanda Vandt Ellekilde.

Foto: Agata Lenczewska-Madsen